Muntenforum Verzamelmarkt.nl
25 Augustus 2016 - 19:27:24 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws:
 
  Startpagina   Forum   Help Zoek Inloggen Registreren  
Pagina's: [1]   Omlaag
  Print  
Auteur Topic: Waarde Nederlandse guldenmunten na 1 januari 2007  (gelezen 3250 keer)
---
Volledig lid
***
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 126


« Gepost op: 13 Juli 2005 - 12:58:53 »

Misschien niet de gewezen plek voor dit onderwerp maar misschien wel het beste om eens wat standpunten te horen over het volgende:

Vanaf 1 januari 2007 kunnen de onderstaande munten niet meer ingeleverd worden bij de Nederlandsche Bank, alleen guldenbiljetten hebben tot 2032 nog hun nominalen waarde.Nu ben ik benieuwd wat dit moment zal betekenen voor verzamelaar van Nederlandse koninkrijksmunten. Er lijken mij toch wel gevolgen te zijn voor iemand met deze munten in zijn/haar verzameling, of op voorraad als handelaar....

NLG 0,05
NLG 0,10
NLG 0,25
NLG 1,00 * (mits niet van zilver)
NLG 2,50 * (mits niet van zilver)
NLG 5,00
Speciale uitgiftes: NLG 10,00 zilver (zilveren tientje)
Speciale uitgiftes: NLG 50,00 zilver (zilveren vijftigje)

Bij enkele van deze munten ligt de waarde tegenwoordig dicht tegen de nominale waarde (denk aan de tientjes en de vijftigjes). Zouden deze prijzen bij het vervallen van de nominale waarde doorzakken naar de materiaalwaarde?

En voor de andere munten.... Op 1 januari 2007 komt vast te staan hoeveel muntjes er de komende 100 jaar in omloop zijn voor verzamelaars, ze kunnen namelijk niet meer ingeleverd worden.

Heeft een vijfje straks evenveel verzamelwaarde als een stuiver? Of misschien is de verzamelwaarde van de stuiver nog hoger omdat deze een kleinere oplage heeft? De nominale waarde vervalt bij deze bepaling lijkt me.....


Misschien een leuk onderwerp om een discussie over te starten, en over twee jaar kunnen we dan misschien lachen om onze verwachtingen :-)

mvg,
Thijs
Gelogd
arnout bruins
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 306

Munten!


WWW
« Antwoord #1 Gepost op: 14 Juli 2005 - 13:50:08 »

de prijs wordt op de markt bepaald, en daar telt de wet van vraag en aanbod.

Het aanbod is redelijk bekend met de slagaantallen, het aantal gewokkelde munten, en een percentage 'permanent' verloren.

Intressanter is de vraag, wie gaat ze kopen? Als ik kijk naar bijeenkomsten van Het genootschap voor munt en penningkunde is de gemiddelde leeftijd rond de 65 - 70. Dat is een groep die langzaam uitsterft. Vraag is of er genoeg jongeren bijkomen om de munten die bij de ouderen zitten te kopen. De Juliana munten zijn qua waarde sinds 1980 niet echt veel veranderd, dus eigenlijk door de inflatie zijn ze de helft goedkoper geworden. Ik verwacht dat de huidige waarde gelijk blijft - uitgezonderd de FDC exemplaren, zeldzame afslagen ed - en dus effectief de Beatrix en Juliana munten goedkoper worden.
Gelogd

zie ook mijn website met artikelen over munten: http://www.nederlandsemunten.nl/
aurelianus
full lid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 3343


Een munt is tastbare geschiedenis! 160904


« Antwoord #2 Gepost op: 14 Juli 2005 - 22:53:12 »

Citaat
Als ik kijk naar bijeenkomsten van Het genootschap voor munt en penningkunde is de gemiddelde leeftijd rond de 65 - 70. Dat is een groep die langzaam uitsterft.
Op die bijeenkomsten ben ik dan niet geweest. Er zijn inderdaad wel oudere leden -verzamelaars worden nu eenmaal gemiddeld ouder- maar ook jongeren. Ik schat de gemiddelde leeftijd eerder op 55 dan op 65! Ik zal het eens bij de (ex) secretaris navragen, wat de gemiddelde leeftijd is.
Overigens heb ik niet de indruk dat daar erg veel (louter alleen) koninkrijksverzamelaars tussen zitten, maar dat kan liggen aan de mensen waarmee ik dan spreek.
Overigens toen ik daat liep met m'n Aurelianus button! Heb ik je niet gezien, maar jij mij misschien wel.

De vraag van Llinde en zijn opmerking zijn interessant, voor mij, ik ben benieuwd naar het vervolg van deze thread.

mvg A† Smiley
Gelogd

Met vriendelijke groeten en veel verzamelplezier! Aurelianus
PB
full lid
*****
Offline Offline

Berichten: 960


ik hou van dit forum!


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 15 Juli 2005 - 01:13:32 »

Over de vraag of er nog jeugdige verzamelaars zullen zijn die de munten van de ouderen zullen kopen heb ik ook een gedachte: hier op het forum zijn al enkele jeugdige euromuntenverzamelaars die ook interesse hebben in de oudere Nederlandse munten. Ik denk dus juist dat dŗt verzamelgebied alleen maar zal toenemen. Het is een kwestie van tijd en geduld. Tijd omdat de hele jonge verzamelaars onvoldoende kunnen investeren (geldgebrek) en geduld omdat -en dat lijkt een steeds terugkomend fenomeen te zijn-
ze meestal tijdelijk even helemaal gaan afhaken en na het huisje-boompje-beestje en een leuke baan weer terug aan het verzamelen gaan. Het is naar mijn idee goed geweest dat er een nieuwe munt -de euro- kwam. Het leverde, en levert, steeds weer nieuwe verzamelaars op. Verder denk ik dat wanneer verzamelaars compleet zijn (en die mogelijkheid is er bij de euro), het maar een klein stapje is om ook de Nederlandse guldenmunten 'erbij te nemen'. Andersom heeft het ook zo gewerkt, er zijn veel gulden- en oudere muntenverzamelaars die de euro erbij zijn gaan verzamelen.

Gr., PB Smiley
Gelogd
stapper
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 285« Antwoord #4 Gepost op: 15 Juli 2005 - 08:54:33 »

Tijd omdat de hele jonge verzamelaars onvoldoende kunnen investeren (geldgebrek)

En bier is nu eenmaal belangerijker als je 18 wordt† Grin

ze meestal tijdelijk even helemaal gaan afhaken en na het huisje-boompje-beestje en een leuke baan weer terug aan het verzamelen gaan.

En als de kleine je 's nachts wakker maakt kan je je met je muntjes amuseren† GrinGrin
Gelogd

Ik verzamel dus ik besta Huh
arnout bruins
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 306

Munten!


WWW
« Antwoord #5 Gepost op: 15 Juli 2005 - 13:25:32 »

Op die bijeenkomsten ben ik dan niet geweest. Er zijn inderdaad wel oudere leden -verzamelaars worden nu eenmaal gemiddeld ouder- maar ook jongeren. Ik schat de gemiddelde leeftijd eerder op 55 dan op 65! Ik zal het eens bij de (ex) secretaris navragen, wat de

Ook bij veilingen en handelaren hoor ik het signaal dat hun klantgroep verouderd.

Maar wat natuurlijk ook kan is dat jongeren - ikzelf - steeds meer virtueel actief is, dus op dit formum, ebay ed. En dus steeds minder zichtbaar wordt in de 'oude' gemeenschappen. Er staat ergens op dit forum een leuk overzicht met de leeftijdsopbouw, en verrassend is daarbij het aantal jongeren.
Gelogd

zie ook mijn website met artikelen over munten: http://www.nederlandsemunten.nl/
rtholen
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 267


God zij met ons.


WWW
« Antwoord #6 Gepost op: 15 Juli 2005 - 14:49:19 »

Vaak hoor je wat Arnout zei, klantgroepen bij handelaren verouderen. Het is ook moeilijker om nieuwe aanwas te krijgen. Dit ligt overigens ook wel aan de handel zelf.
Waar ik zelf vaak tegen aanliep, en nu nog af en toe, is dat je als jonger persoon niet altijd serieus wordt genomen.
Als je bijvoorbeeld op een beurs rondkijkt, wordt vaak meteen 'het rommelbakje' op je afgeschoven. En zodra je iets zeldzamers vraagt of zoekt, word je lacherig aangekeken.

Om nog even terug te komen op de opmerking van lllinde. Neem even een heel simpel voorbeeld;
Ik zoek een rijksdaalder 1969 met mmt. visje in FDC kwaliteit. Het moet raar lopen, wil een handelaar die niet hebben!
Maar als ik een rijksdaalder 1969 met mmt. haan in FDC wil?
Gelogd
arnout bruins
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 306

Munten!


WWW
« Antwoord #7 Gepost op: 15 Juli 2005 - 16:01:00 »

dat niet serieus genomen ken ik!
ooit een keer een gouden ducaat, Holland 1753 aan een munthandelaar laten zien met als vraag "is deze echt",
Antwoord, ja deze is echt en ik geef je er 85 gulden (geen euro!) voor.
Het was niet mijn vraag om deze te verkopen, en ik weet dondersgoed wat ze waard zijn. Kortom: handelaar exit, daarmee wil ik geen zaken doen.
Gelogd

zie ook mijn website met artikelen over munten: http://www.nederlandsemunten.nl/
Figleaf
Beheerder
full lid
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 1880

Eerst het boek, dan de munt.


« Antwoord #8 Gepost op: 15 Juli 2005 - 18:24:48 »

Over de vraag of er nog jeugdige verzamelaars zullen zijn die de munten van de ouderen zullen kopen heb ik ook een gedachte: hier op het forum zijn al enkele jeugdige euromuntenverzamelaars die ook interesse hebben in de oudere Nederlandse munten. Ik denk dus juist dat dŗt verzamelgebied alleen maar zal toenemen.

Interessante gedachte. Ik zie inderdaad met plezier hoe een aantal verzamelaars zich hier verbreedt en verdiept. Mijn eigen ervaring was dat koninkrijksmunten bijzonder snel vervelen. Er zijn een aantal dure types - waarvan sommigen toch vrij veel worden aangeboden - en als je op munt- en muntmeesterteken wilt verzamelen loop je snel nog meer niet te vullen gaten in je verzameling op. Op jaartal is helemaal niet te doen. De oplossingen zijn natuurlijk Romeinen (toch niet compleet te krijgen, dus de dure kan je overslaan en dus lekker goedkoop) en moderne munten van de hele wereld. Ik zie nogal wat jongeren die het laatste als verzamelgebied hebben. Ze beginnen met een munt uit ieder land (afgezien van MauretaniŽ en Equuatoriaal Guinee goed te doen), doen er steeds meer leuke dingen bij en ontdekken dan hoe gigantisch het gebied is en hoe het vervuild is met pseudo munten. Hopelijk haken ze op dat punt niet af maar gaan ze zich specialiseren of duiken ze de geschiedenis in. Conclusie: munten van eigen land en klassieke munten zullen wel favoriet blijven, maar onderschat de wereldverzamelaars niet.

Het is een kwestie van tijd en geduld. Tijd omdat de hele jonge verzamelaars onvoldoende kunnen investeren (geldgebrek) en geduld omdat -en dat lijkt een steeds terugkomend fenomeen te zijn- ze meestal tijdelijk even helemaal gaan afhaken en na het huisje-boompje-beestje en een leuke baan weer terug aan het verzamelen gaan.

Dat is helemaal juist volgens de economische theorie en het heeft belangrijke gevolgen. De jongere bekeren tot munten sparen is leuk, maar de volwassene interesseren om terug te komen en numismaat te worden is minstens even belangrijk.

Het is naar mijn idee goed geweest dat er een nieuwe munt -de euro- kwam. Het leverde, en levert, steeds weer nieuwe verzamelaars op. Verder denk ik dat wanneer verzamelaars compleet zijn (en die mogelijkheid is er bij de euro), het maar een klein stapje is om ook de Nederlandse guldenmunten 'erbij te nemen'. Andersom heeft het ook zo gewerkt, er zijn veel gulden- en oudere muntenverzamelaars die de euro erbij zijn gaan verzamelen.

Eens met de constatering, maar ik denk dat het heel wat anders is of je munten verzamelen opneemt vanwege de euro of dat je euro's bij een bestaande verzameling opneemt. Het eerste is een eerste stap in een nieuwe hobby, het tweede vrijwel een routinebeslissing. De euro's hebben een verzamelgolf laten ontstaan, waar ongetwijfeld afvallers van komen, maar ook heel wat blijvertjes die er anders niet zouden zijn geweest. Wat je niet moet onderschatten is dat er ook eerdere golven zijn geweest, bijvoorbeeld bij het afschaffen van de cent, de vervanging van het zilvergeld en de omwisseling van het vooroorlogse geld voor dat van Wilhelmina en Juliana (vroege jaren 60). De kunst is de mini-investeerders goed op te vangen en ze van hun snel-rijk-illusies af te helpen zonder ze te ontmoedigen om te gaan verzamelen.

Nog even twee adviezen aan jongeren van een oude rot:

a) vergeet "compleetheid". Wat compleet is bepaal je uiteindelijk zelf. Als je een dure munt niet hebt omdat je hem niet kan betalen ben je compleet. Het doel van verzamelen is niet compleet te zijn, maar een goed verhaal kunnen vertellen. Dat kan ook als je lang niet compleet bent. Ik heb in mijn typeverzameling Finland nog steeds alleen maar de 1,2 en 20 eurocent (de laatste omdat er een unc exemplaar in de knip zat)

b) kijk vooruit. Voorbeeld. Stel dat je ziet aankomen dat je over tien of twintig jaar de geschiedenis in gaat duiken en nu euro munten verzamelt. Stel je dan vragen als "welke landen zullen over 10 of 20 jaar de euro gebruiken" en "hoe ver wil ik de geschiedenis in". Voor mijn verzameling landen die de euro gebruiken vanaf hun decimalisatie ben ik nu zilveren munten uit Bulgarije en RoemeniŽ voor belachelijk lage prijzen aan het inslaan.

Peter
Gelogd

Een gedetermineerde munt heeft nieuw leven gekregen.
aurelianus
full lid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 3343


Een munt is tastbare geschiedenis! 160904


« Antwoord #9 Gepost op: 16 Juli 2005 - 09:13:47 »

Ik denk dat zolang er mensen zijn er verzameld zal blijven worden: Soms meer soms (wat) minder!
Citaat
Ook bij veilingen en handelaren hoor ik het signaal dat hun klantgroep verouderd.
Deze klacht hoor ik overal al meer dan 38 jaar op numismatische kringen, beurzen, veilingen etc. altijd door ouderen ( ze verschillen steeds van persoon, maar niet echt van leeftijd, doordat de tijd voortgaat en er steeds nieuwe ouderen komen)
Het lijkt op het verhaal uit mijn werkkring: "leerlingen worden steeds jonger" (dit is direct terug de voeren op de leeftijd van de waarnemer), de klantgroep stabiliseert rond dei handelaar op die veilingenen ze verouderen samen.
Jongeren moet je elders zoeken, mogelijk op 'e-bay"veilingen denk ik, en hoe zit het met de gemiddelde leeftijd van dit forum? Figleaf?Huh
Verzamelgolven onstaan door gebeurtenissen zoals Figleaf ze aangaf.
Er liggen een aantal belangrijke voorwaarden voor verzamelen:
Er is een bepaalde materiele welvaart nodig, in tijden van schaarste bv studie en om een ander (tijdelijk) geldgebrek ligt de verzameling stil of wordt op een zeer goedkoop niveau verzameld.
Het te verzamelen materiaal moet niet te moeilijk beschikbaar zijn: Stenen munten van het eiiland Yap worden vrijwel niet verzameld
Het te verzamelen materiaal moet† niet te makkelijk beschikbaar zijn,zoals† euro's. Deze worden met miljoenen geslagen, en daarom zoeken euroverzamelaar kwaliteiten of "landen"die zeldzamer zijn:† Proof, BU, FDC en meer van dat soort afkortingen.
Beschikbaarheid van (toegankelijke) literatuur het verzamelen van Hollandse penninkjes (vroeger foutief "kopjes" genaamd) is na de boeken van "Van Hengel" en "Grolle" onmiskenbaar toegenomen.
Over mijn (kern)verzamelgebied:
Volgens mij worden wereldwijd meer Romeinse munten verzameld dan ooit te voor,
1) Aanbod is groot, dit creŽerd ook de vraag,† door veel vondsten en aanvoer uit Hongarije, Balkan en nu gaat de munten stroom weer uit Amerika naar Europa
2) Veel literatuur, kennis stimuleerd nieuwsgierighed, veel verzamelaars veel afzet voor boeken. Voor een grotere groep verzamelaars is† enige achtergrond informatie noodzakelijk


Er zal ongetwijfeld (binnenkort) een terugval komen, door de toenemende vraag stijgen de prijzen, het aantal vervalsingen neemt (snel) toe, de markt stort (uiteindelijk) in (en hersteld zich in een later stadium wel weer.)

De adviezen van Figleaf zijn zeer zinvol
mvg A† Smiley


« Laatste verandering: 16 Juli 2005 - 09:22:44 door aurelianus » Gelogd

Met vriendelijke groeten en veel verzamelplezier! Aurelianus
Pagina's: [1]   Omhoog
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.078 seconden met 23 queries.